محمد کلامی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی
آذربایجان شرقی یکی از قطب های مهم صنعتی کشور است و وجود بسیاری صنایع با قابلیتهای موجود به رونق صنایع و توسعه منطقه کمک شایانی کرده است. منطقه آزاد تجاری، صنعتی ارس به وسعت ۵۱۰۰۰ هکتار، نقطه طلایی برای تجارت و سرمایهگذاری است.
آذربایجان شرقی با میزان ذخیره ۲/۹ میلیارد تن رتبه اول را در ذخایر معدنی و با ۸۳۵ معدن رتبه سوم در تعداد معادن در کشور به خود اختصاص داده است. این استان با ۴۲۳۸ واحد صنعتی، چهار درصد از تعداد کل واحدهای صنعتی و اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است.
نرخ بیکاری استان از ۷٫۹ درصد در تابستان سال ۱۴۰۰ به ۷٫۷ درصد در پایان شهریور سال ۱۴۰۱ کاهشیافته که نسبت به متوسط کشوری ۱٫۱ درصد کمتر است. با کسب رتبه ۶ کشوری محیط کسبوکار استان در تابستان سال ۱۴۰۱ نسبت به تابستان ۱۴۰۰ ارتقاء ۴ پلهای داشته است.
استان دارای رتبه اول کشور در صدور جواز توسعهای برای ارتقای ظرفیت و تنوع محصولات واحدهای تولیدی است. تعداد ۳۷ شهرک صنعتی و ۱۹ ناحیه صنعتی در استان فعال است. آذربایجان شرقی رتبه اول در بیشترین طرح در دست اجرا در داخل و خارج شهرکهای صنعتی استان به ارزش سرمایهگذاری ۶۸ همت را داراست.
در آذربایجان شرقی مشوقهای زیادی برای سرمایهگذاری وجود دارد که از جمله میتوان به امکان انجام فعالیتهای معدنی در عرصههای منابع طبیعی استان در خصوص احداث واحد فرآوری و … در داخل عرصه مورد موافقت منابع طبیعی و محدوده معدن، معافیت مالیاتی ۲۰ ساله از تاریخ بهرهبرداری برای انواع فعالیتهای اقتصادی در منطقه آزاد ارس، معافیت واردات کالای تولیدشده در منطقه آزاد ارس به سایر نقاط کشور تا حد ارزشافزوده در آن منطقه با تصویب هیات وزیران از پرداخت تمام یا قسمتی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی، معافیت ورود کالاهایی که تمام یا بخشی از مواد اولیه آن از داخل کشور تأمین و در منطقه آزاد ارس تولید میشود از تمام یا بخشی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی مربوط به مواد اولیه داخلی، کسر بخشی از هزینهها در مرحله صدور پروانه از کالاهای تولیدشده در سرزمین اصلی که از مسیر منطقه آزاد ارس، توسط گمرک ایران ترخیص قطعی میشود، از حقوق گمرکی دو درصد (طبق مصوبه هیات وزیران) اشاره کرد.